Over VerhalenConfetti

Waar het begon


2004 is waar het allemaal begon. Na lange tijd van onverklaarbare klachten kreeg ik de diagnose MS. Daarna twijfelde ik of het verstandig zou zijn om moeder te willen worden. Na een tijdje van wikken en wegen besloten we er toch voor te gaan. Dolgelukkig waren wij met de geboorte van onze 2 zoontjes (2015 en 2018)! Maar wat volgde was zwaarder dan wij hadden gedacht; onze kinderen bleken nachtbrakers. Dat is voor ieder mens al vermoeiend, maar in dit geval voor mij nog een beetje extra.

Het boek

Het boek Papa’s en mama’s slapen niet:
2019; onze 2 zoontjes (van 2 jaar en 4 jaar oud) sliepen nog steeds slecht; en wij dus ook. Ik wilde hen meenemen in de wereld van papa’s en mama’s, maar dan op een manier waarbij het verhaal aansluit bij de belevenissen van peuters / kleuters. Omdat ik dit nergens in de winkels terug kon vinden, besloot ik het zelf te gaan schrijven. Het verhaal dat ik aan onze kinderen voorlas, werd ontzettend enthousiast ontvangen. Ik kon de dialoog met ze aangaan en ze duidelijk maken dat ook wij onze slaap nodig hebben. Onze oudste zoon (4 jaar oud) stelde voor om het boekje ook voor te gaan lezen op de basisschool; en zo geschiedde. De kinderen in de klas vonden het verhaal te gek en ze vonden het jammer dat dit boekje niet in de winkel te koop was.

De ideeën vlogen in het rond als confetti en ik bedacht een titel voor het boek:

 ‘papa’s en mama’s slapen niet’

Illustraties

Om het boek compleet te maken, zouden er nog illustraties in het boek moeten komen. Via een website voor freelancers kwam ik in contact met een dame uit Pakistan. We hielden online overleg over hoe de illustraties eruit moesten komen te zien. Zes maanden later waren alle illustraties klaar en kon het boek worden vormgegeven.

Crowdfunding

Het 1e exemplaar werd gedrukt en ik kwam in contact met een drukker. Ik besloot 500 boeken in eigen beheer te laten drukken en om dit te kunnen financieren startte ik een crowdfunding actie. Zes weken later waren er genoeg donaties om het boek te laten drukken. En zo geschiedde. Inmiddels zijn er al meer dan 100 boeken verkocht en komt het boek in de winkel te liggen! Alle winst wordt gedoneerd aan het MS fonds.

Arjelle Smit

Altijd lastig om wat over jezelf te schrijven, vandaar hier een interview met mij gemaakt door het MS Motion Team:

Interview

Arjelle Smit heeft MS. Multiple Sclerose, een zenuwslopende ziekte. Letterlijk en figuurlijk. Inmiddels is Arjelle afgekeurd, maar ze gaat niet bij de pakken neerzitten. Ze heeft juist nú haar nieuwe passie gevonden; kinderboeken schrijven. Nog mooier, met deze boeken zet ze zich in voor het Nationaal MS Fonds. Ook gaat ze binnenkort een sportieve prestatie neerzetten om geld op te halen voor onderzoek naar MS. Samen met haar moeder en oom gaat ze 5 km wandelen tijdens de MS Motion Virtual Run!

MS Motion Virtual Run

Begin dit jaar had Arjelle zich ingeschreven voor MS Motion Rotterdam. Toen deze editie door COVID-19 niet door kon gaan, koos ze ervoor om mee te doen met de MS Motion Virtual Run op zondag 27 september. ‘Ik doe mee omdat ik zo graag zou zien dat er medicijnen ontwikkeld worden met weinig tot geen bijwerkingen. Daar is natuurlijk onderzoek voor nodig. Zelf neem ik nu geen medicijnen vanwege deze bijwerkingen. Om mijn MS onder controle te houden slaap ik veel en eet ik vooral plantaardig. Dat laatste deed ik al, dus gelukkig is de omslag voor mij niet al te groot!’

Papa’s en mama’s slapen niet

Juist dat slapen wakkerde bij Arjelle een nieuwe passie aan. Met kleine kinderen kan dat slapen namelijk lastig zijn. Daarom besloot Arjelle een verhaal te schrijven waarin ze haar zoontje uitlegt dat papa’s en mama’s ook slaap nodig hebben. Dat was een hit. Nadat ze bij het voorlezen aan familieleden en zelfs een basisschool alleen maar positieve feedback kreeg, besloot ze dat ze er een boek van moest maken. Dit boek ‘Papa’s en mama’s slapen niet’, komt 24 juli officieel uit. Het boek heeft illustraties van Fauzia Naujm, een dame uit Pakistan, met wie Arjelle alleen online contact heeft gehad. Het boek wordt 500 keer gedrukt en daarvan zijn er al 100 exemplaren verkocht. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Nationaal MS Fonds.

Ik maak het mijn kracht

Momenteel is Arjelle druk met het bijhouden van een Instagram pagina ter promotie voor haar boek (@verhalenconfetti) en met het trainen voor de 5 kilometer in september. Ze wil die dag een tegenprestatie leveren voor alle steun die ze voor de Virtual Run krijgt (inmiddels heeft Arjelle al 1.095 euro opgehaald via haar actiepagina). ‘Mensen steunen me echt! Ik kreeg op mijn 20e de diagnose en vond het vroeger niet fijn om over mijn MS te praten. Inmiddels deel ik het op Facebook en op het schoolplein en maak ik het juist mijn kracht!’.
Awesome Image

Door Arjelle Legerstee